MÉREGTELENÍTÉS… ?

A dózis teszi a mérget” Dr. Zacher Gábor

Gyakori tévhit, hogy a szervezetnek szüksége van pár havonta „mérgtelenítő” kúrákra.

Egy természetes folyamat,a testünk önmagától elvégzi, ha nem akadályozzuk meg. Ha elhalmozzuk káros adalékanyagokban gazdag élelmiszerekkel vagy alkohollal, dohányzással terheljük, akkor a máj, a vesék, a tüdő a bőr és a bélrendszer végzik a „méregtelenítést”.

Sokan gondolják egy kúraként egy időszakos diétaként, egy rövid folyamatként értelmezik, ami már sikertelenségre ítéltetik, mert azt követően visszatérnek a korábbi életmódjukhoz. Másrészt egy-egy alapanyag ;étel vagy ital kizárólagos fogyasztásától rosszabb esetben kapszuláktól teáktól várják a jó eredményt.Mivel hosszú távon nem tartható semmiféle drasztikus étrend , ezért nem lehet eredményes.

Leginkább táplálkozzunk kiegyensúlyozottan, szélsőségektől mentesen!

A gyors súlyvesztés öröme megelégedéssel tölti el az embert , viszont ez nem jelent zsírvesztést.Ilyenkor a test glikogénraktára ( a test glikogénből állít elő leghamarabb energiát) merül ki 1-2 nap alatt, ha nem viszünk be megfelelő mennyiségű szénhidrátot, fehérjét.

Azonban , mikor visszatérünk a „normál” táplálkozáshoz az említett glikogén raktáraink duplán visszatöltődnek, felkészülvén az ehhez hasonló szervezetet ért vészhelyzetekhez.

Ez a jojó-effektus!

Az egészséges táplálkozás alappillére a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása – minimum 30ml testsúlykilogrammonként – illetve a mennyiségi zöldség 2/3 részben és fehérje 1/3 részben való fogyasztása!

 

Ételallergia vagy ételintolerancia ?

 Mit is jelent és van-e különbség az allergia és az intolerancia között?

A lakosság 2-3 %-a szenved élelmiszer-allergiában, viszont az ételintolerancia tünetei közel 35-40 %-át gyötrik. Mindkettő azt jelenti, hogy a szervezetünk rendellenes reakcióval válaszol egyes élelmiszerek fogyasztására, mely különböző tünetekben nyilvánulhat meg. Az immunrendszer aktiválódása és  ezáltal ellenanyagok termelődését magába foglaló mechanizmus áll a háttérben.

  Az ételekre adott nem kívánatos reakciók legfőbb két típusa: (tovább…)

Kortizol, a küzdőhormon

Kortizol, a küzdőhormon

Konyhanyelven ez a küzdőhormon, a mellékvese hormonja. Krízisekben úgy biztosít energiát aszervezet számára, hogy megemeli a vércukorszintet, az inzulinszintet, és készenléti állapotot eredményez. Krónikus stressz esetén is folyamatosan magas a cukor és inzulinszint, ami könnyen elvezethet a PCOS, endometriózis, pajzsmirigy működési problémákhoz, allergiához. Fizikai és pszichés stressz hatására is elemkedik a kortizolszint, melynek kulcsszerepe van a sóanyagcsere és a vérnyomás szabályozásában is.

(tovább…)

Az édesítőszerekről

Az édesítőszerekről

Nagyon nehéz megtalálni az árban, ízben, egészségben egyaránt megfelelő édesítőt. Mindenki hallott, olvasott cikkeket cukor vagy édesítő témakörben. Most megpróbálom pártfogás nélkül, tényekre hagyatkozva összesíteni a leggyakoribb, ma használt édesség forrásokat.

(tovább…)

Többször, keveset!

Többször, keveset!

Azt gondolom ebben a rohanó világban nagyon nehéz jól táplálkozni… Lerágott csont, hogy többször együnk keveset. Ugyanakkor az igazság az, hogy ez az egyik alappillér, amit érdemes megfogadni, ugyanis a szervezet vércukor szintje így maradhat viszonylag egyensúlyban.

(tovább…)