Mit is jelent és van-e különbség az allergia és az intolerancia között?

A lakosság 2-3 %-a szenved élelmiszer-allergiában, viszont az ételintolerancia tünetei közel 35-40 %-át gyötrik. Mindkettő azt jelenti, hogy a szervezetünk rendellenes reakcióval válaszol egyes élelmiszerek fogyasztására, mely különböző tünetekben nyilvánulhat meg. Az immunrendszer aktiválódása és  ezáltal ellenanyagok termelődését magába foglaló mechanizmus áll a háttérben.

  Az ételekre adott nem kívánatos reakciók legfőbb két típusa:

IgE – mediált allergia :amikor az allergénnel (például mogyoró vagy tojás…) történő találkozást követően IgE ellenanyagok termelődnek, hisztamin felszabadulása mellett. Így akár perceken belül jelentkezhetnek a tünetek : kiütés, tüsszögés, nehézlégzés és anafilaxiás sokk.

Általában az ételallergia kiváltásáért felelős élelmiszer fogyasztása kerülendő egész élet során!

– IgG – mediált élelmiszer hiperszenzitivitás/intolerancia : ezeket a reakciókat IgG ellenanyagok termelődése jellemzi, melyek a szövetekben lerakódva krónikus gyulladáshoz vezethetnek. Felelősek a késleltetett tünetekért, melyek az étel elfogyasztását követően órákkal, akár napokkal később jelentkezhetnek. Tünetek: levertség, IBS, migrén, ekcéma, asztma, ízületi fájdalom, krónikus nátha, súlyproblémák…stb.

A tüneteket okozó ételek rövid időre elhagyandók, majd a tünetek javulását követően fokozatosan visszavezethetők!                                              

Mindez egy laborvizsgálattal megerősíthető vagy cáfolható, kiegyensúlyozott táplálkozással javítható állapot.

Ne feledjék, fő az egészség!