Nagyon nehéz megtalálni az árban, ízben, egészségben egyaránt megfelelő édesítőt. Mindenki hallott, olvasott cikkeket cukor vagy édesítő témakörben. Most megpróbálom pártfogás nélkül, tényekre hagyatkozva összesíteni a leggyakoribb, ma használt édesség forrásokat.

  • Stevia: édesítő értéke 300 (0kcal/100g). Nagyon erős édesítő hatású, viszont mellékízzel rendelkezik
  • Kókuszvirágcukor: édesítő értéke0,9 (300kcal/100 g). Édessége a szacharózból származik, tehát tévhit, hogy diétás!
  • Eritrit: édesítő értéke 0,7 (24kcal/100 g). Szinte kalóriamentes, teljesen ürül a szervezetből, viszont puffadást okozhat. Ha az E968 számot látjuk termékek csomagolásán, akkor az eritritet tartalmaz.
  • Xilit: édesítő értéke 1 (260 kcal/100 g). Prebiotikumként is működik viszont nagy mennyiségben hashajtó hatású. Termékek csomagolásán az E967 szám jelzi.
  • Szacharin: édesítő értéke 300 (0kcal/100 g). Szintetikus termék, hő hatására instabillá válik. E954-ként jelölik csomagolt termékeken.
  • Aszpartám: édesítő értéke 200 (0kcal/100 g). Jelölése E955. Szintetikus termék, ezért egészségkárosító hatású. Mindenképp kerüljük, ha lehet!

Amennyiben cukor problémákkal küzdünk, célszerű minnél inkább kihagyni az étrendből a különböző alternatív édesítők használata helyett. Azok, akik fogyókúrás okokból szeretnék a kalória bevitelüket csökkenteni cukorhelyettesítők használatával, jobban hárnak ha természetes, összetett formában megjelenő forrásból elégítik ki édesség utáni vágyukat. Jó alternatíva a banán, kókusz illetve a friss és helyi idény gyümölcsök.