2020. jan 18. | Egyéb
” A dózis teszi a mérget” Dr. Zacher Gábor
Gyakori tévhit, hogy a szervezetnek szüksége van pár havonta „mérgtelenítő” kúrákra.
Egy természetes folyamat,a testünk önmagától elvégzi, ha nem akadályozzuk meg. Ha elhalmozzuk káros adalékanyagokban gazdag élelmiszerekkel vagy alkohollal, dohányzással terheljük, akkor a máj, a vesék, a tüdő a bőr és a bélrendszer végzik a „méregtelenítést”.
Sokan gondolják egy kúraként egy időszakos diétaként, egy rövid folyamatként értelmezik, ami már sikertelenségre ítéltetik, mert azt követően visszatérnek a korábbi életmódjukhoz. Másrészt egy-egy alapanyag ;étel vagy ital kizárólagos fogyasztásától rosszabb esetben kapszuláktól teáktól várják a jó eredményt.Mivel hosszú távon nem tartható semmiféle drasztikus étrend , ezért nem lehet eredményes.
Leginkább táplálkozzunk kiegyensúlyozottan, szélsőségektől mentesen!
A gyors súlyvesztés öröme megelégedéssel tölti el az embert , viszont ez nem jelent zsírvesztést.Ilyenkor a test glikogénraktára ( a test glikogénből állít elő leghamarabb energiát) merül ki 1-2 nap alatt, ha nem viszünk be megfelelő mennyiségű szénhidrátot, fehérjét.
Azonban , mikor visszatérünk a „normál” táplálkozáshoz az említett glikogén raktáraink duplán visszatöltődnek, felkészülvén az ehhez hasonló szervezetet ért vészhelyzetekhez.
Ez a jojó-effektus!
Az egészséges táplálkozás alappillére a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása – minimum 30ml testsúlykilogrammonként – illetve a mennyiségi zöldség 2/3 részben és fehérje 1/3 részben való fogyasztása!
2019. nov 27. | Egyéb
Mit is jelent és van-e különbség az allergia és az intolerancia között?
A lakosság 2-3 %-a szenved élelmiszer-allergiában, viszont az ételintolerancia tünetei közel 35-40 %-át gyötrik. Mindkettő azt jelenti, hogy a szervezetünk rendellenes reakcióval válaszol egyes élelmiszerek fogyasztására, mely különböző tünetekben nyilvánulhat meg. Az immunrendszer aktiválódása és ezáltal ellenanyagok termelődését magába foglaló mechanizmus áll a háttérben.
Az ételekre adott nem kívánatos reakciók legfőbb két típusa: (tovább…)
2019. okt 30. | Egyéb
Számos olyan étel és ital része rutinszerű életünknek, ami nem kifejezetten támogatja egészségünket, mégis ragaszkodunk hozzájuk.
(tovább…)
2019. okt 18. | Egyéb
Konyhanyelven ez a küzdőhormon, a mellékvese hormonja. Krízisekben úgy biztosít energiát aszervezet számára, hogy megemeli a vércukorszintet, az inzulinszintet, és készenléti állapotot eredményez. Krónikus stressz esetén is folyamatosan magas a cukor és inzulinszint, ami könnyen elvezethet a PCOS, endometriózis, pajzsmirigy működési problémákhoz, allergiához. Fizikai és pszichés stressz hatására is elemkedik a kortizolszint, melynek kulcsszerepe van a sóanyagcsere és a vérnyomás szabályozásában is.
(tovább…)
2019. okt 18. | Egyéb
Nagyon nehéz megtalálni az árban, ízben, egészségben egyaránt megfelelő édesítőt. Mindenki hallott, olvasott cikkeket cukor vagy édesítő témakörben. Most megpróbálom pártfogás nélkül, tényekre hagyatkozva összesíteni a leggyakoribb, ma használt édesség forrásokat.
(tovább…)
2019. okt 9. | Egyéb
Azt gondolom ebben a rohanó világban nagyon nehéz jól táplálkozni… Lerágott csont, hogy többször együnk keveset. Ugyanakkor az igazság az, hogy ez az egyik alappillér, amit érdemes megfogadni, ugyanis a szervezet vércukor szintje így maradhat viszonylag egyensúlyban.
(tovább…)